Waarom Probiotica?

De bacteriën van je huid zijn net zo belangrijk als die van je darmen.

TIJD OM TERUG NAAR DE NATUUR TE GAAN!

Huidaandoeningen als eczeem en acné bestaan zo goed als niet bij stammen zonder contact met de Westerse wereld, maar de rest van de wereld heeft er veel last van. Misschien is het tijd om niet meer de strijd tegen bacteriën aan te gaan maar ze juist te omarmen? Terug naar de natuur!

ZAAIEN EN VOEDEN

Probiotica zijn levende bacteriën die goed voor je zijn.

Probiotica kunnen de ecologie van je huid veranderen zodat deze gezond genoeg is om aanvallen van ziekteverwekkers tegen te gaan en daarbij het verouderingsproces te vertragen.

Esse bezaait de huid met goede bacteriën die de strijd aangaan met de slechteriken die de huid verouderen en voedt tegelijk de huid met probiotica, het voedsel voor de goede bacteriën om zo de ecologie van de huid weer gezond te krijgen.

We gebruiken milde conserveringsmiddelen, zachte reinigers en we houden de pH waarde van onze producten tussen de 4 en 5 (net als je huid). We besteden veel aandacht aan het preventief aanpakken van schadelijke invloeden van buitenaf en onze producten zijn gecertificeerd door Ecocert.

Wij geloven dat verantwoorde producten een goede stap in de richting zijn voor een duurzame, rijk gevarieerde, mooie toekomst.

WAT IS EEN GOEDE BACTERIE IN HUIDVERZORGING?

In de voedselindustrie is het makkelijk om een definitie te geven van een goede bacterie - het is een levende goede bacterie die bijdraagt aan de gezondheid. Probiotica in voedsel worden gemeten in kolonie vormende eenheden per milliliter (kve/ml) wat laat zien hoeveel microben per milliliter product kunnen groeien en vermenigvuldigen wanneer dat product wordt gebruikt.

De definitie van een goede bacterie in huidverzorging is niet zo makkelijk.

Levende bacteriën toevoegen aan huidverzorgingsproducten is normaal gesproken niet uitvoerbaar. De meeste producten bevatten water en conserveringsmiddelen houden bederf tegen. Deze conserveringsmiddelen doden zonder uitzondering microben dus de probiotica per kve/ml is dan nul.

Er zijn hoe dan ook veel beautyproducten die probiotica claimen in de huidverzorgingswereld, maar enkel Esse slaagt erin om levende probiotica (level 4) aan hun producten toe te voegen!

4 levels probiotica

Er bestaan 4 verschillende levels van probiotica die door beautymerken worden geclaimed:

Level 1 - Producten met level 1 bevatten alleen het residu na bewerking van microben. De microben groeien op een ondergrond (denk aan een waterige oplossing met microbiële voedingsstoffen) en dan worden de probiotische microben eruit gefilterd zodat ze geen invloed kunnen hebben op de conserveringsmiddelen van het product. Het residu is wat overblijft en daarin zitten de uitgescheiden microben. Dit wordt gebruikt als eindproduct in cosmetica. Goede huidverzorging kan het resultaat zijn met deze techniek, maar Esse vindt dit niet voldoende probiotisch.

Level 2 - Deze probiotische extracten heten lysaten omdat de probiotische cellen kapot zijn gemaakt (gelyseerd) Bij deze techniek worden de probiotica ook gecultiveerd op een rijke voedingsbodem maar worden daarna niet gefilterd maar gebroken zodat de inhoud eruit kan lopen voordat alles wordt gefilterd. Deze methode resulteert in een extract dat het cytoplasma (inhoud van een cel) van een probiotische microbe bevat. Esse gebruikt deze technologie in de meeste producten en (voor nu) zien we dit type ingredient als probiotica. We hebben producten gezien met claims voor level 1 en 2 in hun producten.

Level 3 - Deze techniek zorgt voor hele microben maar ze gaan dood door oververhitting. Dit proces heeft tyndallisatie, de probiotica worden verhit tot 60 C en daarna gedurende 3 dagen gekoeld. De probiotische cellen gaan hierdoor dood dus de kve per ml is 0. Toch kunnen deze probiotica wel landen op de huidcellen, ze kunnen alleen niet groeien en vermenigvuldigen om een significant verschil te veroorzaken bij de microben van de huid. Esse gebruikt deze techniek bij het Ageless Serum, Sensitive Toner en de Toner Plus en wij vinden dit probiotica - voor nu.

Deze 3 levels van probiotisch supplementen zijn relatief makkelijk te maken. Het ingrediënt wordt gewoon toegevoegd aan de formule aan het einde van het productieproces zonder echte wijziging in de conserveringsmiddelen of in de rest van het product.

Level 4 - Hierbij worden levende bacteriën toegevoegd aan het eindproduct. Wat dit proces moeilijk maakt is ten eerste dat het gebruik van conserveringsmiddelen de bacteriën zal doden,  het moet dus conserveringsmiddelenvrij zijn. Ten tweede is het heel erg moeilijk om de bacteriën tijdens het productieproces in leven te houden en ten derde is het erg ingewikkeld om het product langere tijd goed te houden...als de temperatuur te laag is, zal het water in de probiotische cellen bevriezen en omdat water in bevroren toestand uitzet, zal het celmembraan breken en zullen de meeste cellen doodgaan. Als de temperatuur boven de 40C komt, zullen de enzymen in de levende cellen veranderen met ook weer als gevolg dat de meeste probiotica doodgaan.

Esse is erin geslaagd om deze uitdagingen te overwinnen en zowel het Esse Probiotic Serum als heet Sensitive Serum hebben level 4 probiotica - het bevat 1 miljoen levende probiotica per mililiter!

Er zitten 3 verschillende lactobacillus soorten in deze symbiotische mix. We hebben bewezen dat het product vrij is van ziekteverwekkers en dat de goede bacteriën 2 jaar na productie nog steeds in staat zijn om te groeien.